Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Λέσβο ,μετά από ένα μικρό διάλλειμα λίγων ωρών, στο οποίο δεν υπήρξε καμία σεισμική δραστηριότητα, σημειώθηκαν τέσσερις μετασεισμοί, όλοι τους πάνω από 3 βαθμούς και με μικρό εστιακό βάθος.

Πριν περίπου μια ώρα σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νοτιοανατολικά του νησιού, με εστιακό του βάθος τα  10 χιλιόμετρα.

Λίγο αργότερα περί τα 15 λεπτά οι σεισμογράφοι κατέγραψαν έναν δίδυμο σεισμό, μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σχεδόν από το ίδιο σημείο και με εστιακό βάθος επίσης 10 χιλιομέτρων.

Με χρονική απόσταση περίπου 30 λεπτών  σημειώθηκε ο τρίτος διαδοχικός σεισμός. Όπου σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, αυτός είχε μέγεθος 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις στα 5 χιλιόμετρα.

Ένας τέταρτος σεισμός σημειώθηκε πριν από περίπου 15 λεπτά  ο οποίος καταμετρήθηκε και  ήταν  ο μεγαλύτερος απ’ όλους καθώς έφτασε τα 3,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 8 χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί ότι το  βράδυ της Δευτέρας ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα που βρέθηκε εγκλωβισμένη στα ερείπια  από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν στην περιοχή, ενώ  περίπου 15 άνθρωποι σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα βρέθηκε και απεγκλωβίστηκε το  ζευγάρι ηλικιωμένων που είχε παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια στο χωριό Βρισά, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ακόμη αργά το βράδυ της Δευτέρας εκκενώθηκε το χωριό Βρισά αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών. Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων καθώς και σε άλλα μέρη του νησιού, ενώ  σε ξενοδοχείο των Βατερών μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες  καθώς και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Εκεί στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Από το πρωί της Τρίτης ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι ειδικοί επιστήμονες θα έχουν ως «στρατηγείο»τη  γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

 

Στο νησί ήδη βρίσκονται κλιμάκια  του υπουργείου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, αρμόδιους  μηχανικούς της διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, ο πρόεδρος Ευθύμιος Λέκκας και στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, μηχανικοί των διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της Αβαθμιας εκπαίδευσης.

Σε ότι αφορά τα κτίρια των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλήνιες εξετάσεις τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Καλλονή παρά το ότι ανακοινώθηκε ότι αύριο δεν θα πραγματοποιηθούν σε Λέσβο και Χίο ελέγχθηκαν από μηχανικούς και κρίθηκαν ασφαλή.