Στην εποχή που ζούμε, η ανεργία και η υποαπασχόληση είναι πολύ συχνά φαινόμενα. Δυστυχώς, αρκετές οικογένειες καλούνται να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας που πλήττει τον έναν ή και τους δυο γονείς. Η αγωνία τους είναι τεράστια, διότι, εκτός των οικονομικών δυσκολιών, προβληματίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τις αναγκαίες περικοπές και πώς αυτά θα το εκλάβουν. Τα πράγματα χειροτερεύουν, όταν ο πατέρας είναι άνεργος, αφού κατά κανόνα είναι εκείνος που κερδίζει τα περισσότερα χρήματα ή και σε κάποιες περιπτώσεις μόνο αυτός εργάζεται. Όταν, λοιπόν, βρίσκονται οικογενειακώς σε αδιέξοδο, επειδή ούτε η μητέρα μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά, τότε η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Οι γονείς πιέζονται, συζητούν, απογοητεύονται και συχνά διαφωνούν, έχοντας μάρτυρες τα παιδιά τους.
Τι μπορείτε να κάνετε…
-Αντιμετωπίστε με ψυχραιμία την κατάσταση και μην επιτρέψετε η κρίση να αποτελέσει την αφορμή να διαλυθεί συναισθηματικά η οικογένειά σας.
-Συμφωνήστε να συζητάτε τα οικονομικά προβλήματα ιδιαιτέρως, όταν δεν είναι μπροστά τα παιδιά, και όταν είστε όλοι μαζί να ασχολείστε με ευχάριστα θέματα.
– Εξηγήστε στα παιδιά την παρούσα κατάσταση με ηρεμία και νηφαλιότητα και ζητήστε τους να συμμετέχουν και τα ίδια στις αναγκαίες περικοπές.
– Λειτουργήστε καθησυχαστικά, λέγοντας ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν το αντιμετωπίζει μόνο η δική σας οικογένεια, αλλά μία στις τρεις οικογένειες στη χώρα μας, και δεν φταίτε εσείς γι’ αυτό.
– Διαβεβαιώστε τα ότι θα κάνετε ό,τι καλύτερο για να βρείτε δουλειά, τώρα όμως θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να βολευτούν με όσα έχουν.
– Πείτε στα παιδιά ότι κάθε δυσκολία στη ζωή μάς κάνει δυνατότερους και ότι είστε όλοι ενωμένοι.
– Αν ο πατέρας είναι άνεργος, η μητέρα καλό είναι, αν συντηρεί πλέον εκείνη την οικογένεια, να μην πάρει τη θέση του με έμμεσο τρόπο και ασφαλώς να μην τον μειώνει ούτε μπροστά στα παιδιά, ούτε κατ’ ιδίαν.
– Αν τα παιδιά παραπονιούνται ότι στερούνται πολλά σε σύγκριση με συμμαθητές ή συμμαθήτριές τους, εξηγήστε τους ότι οι περισσότεροι συνομήλικοί τους βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, γιατί ακόμα κι αν οι γονείς δεν είναι άνεργοι, έχουν όλοι υποστεί σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους.
– Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας, κάνετε πράγματα από κοινού, ανταλλάσσετε επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, ώστε να διασκεδάζετε χωρίς να ξοδεύεστε. Μ’ αυτό τον τρόπο δείχνετε στα παιδιά πόσο σημαντικές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και ότι, παρά τις δυσκολίες, η επαφή με τους κοντινούς σας ανθρώπους, η συντροφικότητα, η ζεστασιά και
η τρυφερότητα παραμένουν και αποτελούν ουσιαστικό πυρήνα της ζωής σας.
-Βρείτε για τα παιδιά δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλά χρήματα, αλλά προσφέρουν χαρά.
– Αν η οικονομική σας κατάσταση είναι πολύ άσχημη, στραφείτε σε φίλους ή αλλού για να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη και, αν είναι δυνατόν, όσα αξίζει να έχει κάθε παιδί – άρα και το δικό σας.
Τι θα πρέπει να αποφεύγετε…
– Να αφήσετε την κρίση να σας καταρρακώσει.
– Να μειώνετε ο ένας σύντροφος τον άλλο μπροστά στα παιδιά. Η έλλειψη χρημάτων προκαλεί εντάσεις, αλλά αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια. Το παιδί έχει ανάγκη να βλέπει τους γονείς του αγαπημένους.
– Να μην δυσφορείτε, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα πάρουν το μήνυμα ότι η ανεργία του μπαμπά ή της μαμάς στερεί κι από εκείνα πολύ σπουδαία πράγματα. Ωστόσο, το χαμόγελο και η αγάπη σας ή η συμπαράσταση των φίλων δεν είναι αγαθά της αγοράς και δεν θα λείψουν ποτέ από τη ζωή τους.

Γράφει η

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

από το βιβλίο -Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά