Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα αναμένεται τους καλοκαιρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις πως η φετινή τουριστική σεζόν θα χτυπήσει «κόκκινο”. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων από τις εταιρείες που περιλαμβάνεται στο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνολικά για το 2017 έχουν κρατηθεί 16,1 εκατ. θέσεις, ένα εκατ. δηλαδή περισσότερες σε σύγκριση με το 2016 (αύξηση 6,3%).

Ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών έρχεται το καλοκαίρι. Μόνο για τον Ιούνιο έχουν προβλεφθεί 2,67 εκατ. αεροπορικές θέσεις, τον Ιούλιο 3,31 εκατ., τον Αύγουστο 3,35 εκατ., ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για το Σεπτέμβριο με 2,83 εκατ. θέσεις.

Οι αγορές που αναμένεται να δώσουν το μεγαλύτερο αριθμό ξένων επισκεπτών είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και η Ρωσία, που παραμένει στην τριάδα παρά το γεγονός πως σημειώνεται πτώση 6,2% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Βρετανία έχουν προγραμματιστεί 3,3 εκατ. θέσεις, από τη Γερμανία 2,79 εκατ. και από τη Ρωσία 1,2 εκατ.

Η αύξηση των αεροπορικών θέσεων για τον Ιούνιο ανέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο σε 9,9% ή 50 χιλ. επιπλέον θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αναμένεται από την Ολλανδία με +31,9% (+30 χιλ. θέσεις) και ακολουθούν η Δανία 18,7% (+12 χιλ.), το Ισραήλ και η Σουηδία με +15,1% (+9,2 χιλ.) και +13,0% (+13 χιλ.) αντίστοιχα. Οι υπόλοιπες χώρες παρουσιάζουν επίσης αύξηση +4,4% (+26 χιλ.). Σε επίπεδο έτους, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση έρχεται από την Ολλανδία (20,6%) και από τη γερμανική αγορά (13,5%) που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη «δεξαμενή” ξένων επισκεπτών για τους ελληνικούς προορισμούς.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, η αύξηση των επισκεπτών άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από τον Απρίλιο, καθώς στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 28,7% (+14,0% στο 4μηνο). Από την άλλη πλευρά, η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο 32,5% και στην Αθήνα στο 23,4%. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων περιφερειακών αεροδρομίων που τον Μάρτιο και Απρίλιο παρουσίασαν αύξηση 24,9%.

Τα παραπάνω στατιστικά, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου, επαληθεύουν την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς, τόσο όσον αφορά τα οργανωμένα πακέτα διακοπών από τους tour operators, όσον και από μεμονωμένους επισκέπτες. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς έχουν εδώ και καιρό εξαντλήσει τα διαθέσιμα δωμάτια για το δίμηνο Ιούλιος- Αύγουστος. Το ίδιο ισχύει και για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία για το μήνα Σεπτέμβριο.

Στο στατιστικό δελτίο Μαΐου του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ καταγράφονται επίσης τα στοιχεία για θεωρήσεις εισόδου (visas) Σένγκεν που εκδόθηκαν από τις ελληνικές αρχές το 2016. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2015 στις σημαντικές αγορές της Ρωσίας (+25,3% στις 525 χιλ.) και της Τουρκίας (+12,6% στις 161 χιλ.), ενώ αντίθετα μείωση καταγράφηκε στην αγορά της Κίνας (-30% στις 57 χιλ.). Αξιοσημείωτη ανοδική τάση καταγράφεται και στην Ινδία, που όμως παραμένει σε πολύ χαμηλά νούμερα (~24 χιλ. από ~3 χιλ. το 2010). capital.gr

 

Related Posts