Η άμεση λήψη μέτρων που αφορούν στην ασφάλεια της διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου, με αφορμή την επικινδυνότητας που παρουσιάζουν οι συνεχείς κατακρημνίσεις  των χωμάτων στο κανάλι, καθώς και η εκτέλεση όλων των απαιτούμενων έργων στα κρηπιδώματα, ώστε να παραδοθεί ασφαλής η διώρυγα στη ναυσιπλοΐα, ήταν μία από τις αποφάσεις στη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).

Σε αυτή συμμετείχαν  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας Γιώργος Γκιώνης, ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΙΚ Γιώργος Ζούγλης, στελέχη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ, πρώην ΙΓΜΕ), αλλά και ο Ευθύμης Λέκκας πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα που κατά βάση οφείλεται στην χρόνια έλλειψη ουσιαστικής συντήρησης της διώρυγας -η οποία, όπως επισημάνθηκε, εκτός από την αδιαμφισβήτητη συμβολή της στην διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας αποτελεί μνημείο που πρέπει να στερεωθεί και να είναι ασφαλές, καθώς είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σημείο στην Ελλάδα, μετά τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Αποφασίστηκε ακόμη  να συγκεντρωθούν και να αξιολογηθούν όλες  οι σχετικές μελέτες  που έχουν εκπονηθεί, προκειμένου να διαμορφωθεί οριστικά ο τρόπος ολοκληρωτικής παρέμβασης, σε κάθε κατεύθυνση κατεύθυνση, για την υποστήριξη της διώρυγας, καθώς και η εξοικονόμηση των σχετικών πιστώσεων  ώστε να υλοποιηθεί.

Τέλος, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το έργο της περίφραξης από Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς σε δήλωση του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης  μεταξύ άλλων  αναφέρει:

”Με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης της ευστάθειας των πρανών στο κανάλι της Διώρυγας, μετέβηκα σήμερα επί τόπου στην περιοχή, σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που έλαβε χώρα στις 24/11 επί θεμάτων που σχετίζονται με τη Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, και πραγματοποίησα αυτοψία με κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σκοπός της επίσκεψης μου ήταν να λάβω σχετική ενημέρωση ως προς το χρονοδιάγραμμα των γεωλογικών–γεωτεχνικών ερευνών, προκειμένου να εντοπιστούν καταρχάς τα αίτια των καταπτώσεων και, σε δεύτερο χρόνο, να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Κύρια σημεία συζήτησης απετέλεσαν: η ασφάλεια–ευστάθεια των πρανών της διώρυγας, η συντήρηση–επισκευή των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, ο καθαρισμός του ευρύτερου χώρου της διώρυγας καθώς και η ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Συμφωνήθηκε δε να πραγματοποιείται συνάντηση σε μηνιαία βάση στα γραφεία της διώρυγας, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη των θεμάτων που σχετίζονται με αυτήν».