agrotes-fight

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες  και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινώντας  επίσημα το Σάββατο 28/1 συνεχίζοντας την Κυριακή 30/1 και την Δευτέρα 31/1.

Στο δρόμο και οι αγρότες της Κορινθίας

Στην πρώτη δυναμική τους κινητοποίηση προχωρούν οι αγρότες της Κορινθίας  ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στον κλάδο τους. Σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας  καλεί  τα μέλη του αγρότες αλλά και κτηνοτρόφους σε πορεία διαμαρτυρίας την Δευτέρα 30-1. Το κομβόι θα ξεκινήσει από τι Κιάτο στη θέση αρκούδα στις 9:00 το πρωί, και στη συνέχεια θα συναντηθούν με άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους, στις 10:30 στη  πρώην σωληνουργεία

032ad46bfb14d74242ea

Κλείνει η εθνικής οδός Πατρών – Κορίνθου

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας, ενώ αντίθετα οι αγρότες της Αιγιάλειας θα συνεχίσουν τον καθημερινό αποκλεισμό της νέας Εθνικής Οδού Πατρών – Κορίνθου.

Να μείνουμε όμως στο Σάββατο 28/1 όπου στη συνέλευση της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής την Παρασκευή αποφασίστηκε  ότι το πρώτο μπλόκο που θα στηθεί θα είναι στο τελωνείο των Ευζώνων, στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Στις 11 το πρωί θα αρχίσει να στήνεται και το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ την ίδια ώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι θα συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών και τη Δευτέρα θα μεταφέρουν τα μπλόκα τους στο Δερβένι όπου θα αποκλείσουν και τις δυο πλευρές του οδοστρώματος.

Στο Κιλκίς, στην είσοδο της πόλης  από την Παρασκευή, συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι τη Δευτέρα θα κατευθυνθούν κονβόι προς το τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί μέχρι την Τρίτη και από αγρότες της περιοχής της Χαλκηδόνας, των Γιαννιτσών καθώς  και άλλες περιοχές της Πέλλας και της Πιερίας.

Ακόμη την προσεχή Δευτέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής έχουν προγραμματίσει  να κινηθούν με τα τρακτέρ τους προς την Θεσσαλονίκη κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» , όπου θα στήσουν μπλόκο . Ενώ έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση την προσεχή Κυριακή στις 18.00 οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης,που βρίσκονται στην διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο.

Ένα ακόμη μπλόκο  αναμένεται να στηθεί την Κυριακή στις 10 το πρωί, στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, από αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του νομού Χαλκιδικής.

Στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, χωρίς όμως να εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Κινητοποίηση στα Χανιά

Παράσταση διαμαρτυρίας, για μία ώρα, πραγματοποίησαν την Παρασκευή αγρότες του νομού Χανίων, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας και του κτηνοτροφικού συλλόγου, στην είσοδο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.

Τι καταγγέλει η  Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) οφειλών κάτω από 5.000 οι οποίες είναι απαιτητές από 360.000 μικρομεσαίους αγρότες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

17_agrotiko_syllalitirio_athinas

Τι ζητά η   Πανελλαδική  Επιτροπή  των Μπλόκων

* Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.

* Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

* Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.

* Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

* Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της εκτός από όσα αντιπαλεύουμε προσθέτει και νέα προβλήματα και φυσικά ένα ακόμη επίκαιρο και ώριμο αίτημα στο πλαίσι πάλης μας :

Αμεση Απόσυρση της Απόφασης  του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.

Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί» καταλήγουν.