xioni

Ετοιμος  καθ όλα  είναι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τρίπολης, με την αξιοποίηση του συνόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού του, καθώς και με τη συνδρομή ιδιωτών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρίπολης Σωτήρης Παπαδημητρίου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν από το κύμα του χιονιά, που αναμένεται να πλήξει και τον Νομό Αρκαδίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα είναι στη διάθεση των δημοτών ο τηλεφωνικός αριθμός 2713600407 στον Δήμο Τρίπολης, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν εάν παραστεί ανάγκη.
Παράλληλα, ο δήμος θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, για παν ενδεχόμενο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρίπολης διαβεβαίωσε ότι τα μηχανήματα που έχει μισθώσει ο δήμος είναι έτοιμα να παρέμβουν άμεσα, ανά Δημοτική Ενότητα, εάν αυτό απαιτηθεί, και σημείωσε ότι σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν περισσότερα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Ο κ. Παπαδημητρίου προσέθεσε ότι ο δήμος έχει αναλάβει την ευθύνη και το κόστος διαχείρισης του δρόμου που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας και ότι θα διατηρηθεί ανοιχτός και καθαρός.

Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμος διαθέτει αυτήν τη στιγμή 50 τόνους αλάτι και έχει στείλει ήδη αρκετές ποσότητες στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, ώστε να τις διαχειριστούν οι πρόεδροι για την κάλυψη άμεσων αναγκών, ενώ στην Τρίπολη από αύριο το πρωί θα υπάρχει αλάτι στον προαύλιο χώρο όλων των εκκλησιών της πόλης, προκειμένου να προμηθευτούν οι πολίτες για τις αυλές των σπιτιών και τα πεζοδρόμια.

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Τρίπολης να αποφύγουν τη στάθμευση των οχημάτων τους σε στενά και γωνίες, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των εκχιονιστικών οχημάτων που θα έχουν επιφορτιστεί με τον αποχιονισμό των δρόμων.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο οποίος τόνισε ότι η περιφέρεια διαθέτει 400 τόνους αλάτι, ενώ έχει γίνει διασπορά αλατιού και μεγάλου αριθμού μηχανημάτων εκχιονισμού και «αλατιέρες», ανά δήμο, αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας.

Ο κ. Γιαννακούρας υπογράμμισε ότι οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοικτοί, αλλά σε κάθε περίπτωση ζήτησε οι οδηγοί να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο του ΜΟΡΕΑ, με ανακοίνωσή της, συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα καλεί τους οδηγούς να έχουν πάντα μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετούν.

Επίσης, να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους και να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Να κρατούν απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά και μην τα προσπερνούν, ενώ αν σε περίπτωση ανάγκης χρειαστεί να σταματήσουν στον αυτοκινητόδρομο, να σταματούν μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα, υπογραμμίζεται, πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή, ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά.

Τέλος, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι διερχόμενοι από τον αυτοκινητόδρομο μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 1025 ή στο 2710-562.000.