ΣΕΒΕΚ: Κινήσεις να αναγνωριστεί ο «Ελληνικός γύρος» στην ΕΕ 12 Φεβρουαρίου 2018 Αρχίζω Κινήσεις ώστε να αναγνωριστεί σε προϊόν με προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, ο «Ελληνικός γύρος» στην ΕΕ , μετά τη φέτα και το γιαούρτι , γίνονται αρκετά έντονα από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) . Ο (ΣΕΒΕΚ) ανακοίνωσε πως καταθέτει σχετικό φάκελο για την καταχώριση του «Ελληνικού γύρου» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο Ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ. Συγχρόνως ερευνάται και η δυνατότητα να γίνει παράλληλη υποβολή αίτησης για να καταχωρηθεί η ονομασία «Γύρος» σαν Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν. Ο Σύνδεσμος διοργανώνει σύσκεψη με σκοπό τη χάραξη μιας εναμορνισμένης και κοινά αποδεκτής στρατηγικής για προστατευτεί , να προβληθεί και να προωθηθεί ο Ελληνικός γύρος. Η βασική επιδίωξη είναι όπως αναφέρεται, αφενός η ενημέρωση για τις νομικές και πραγματικές δυνατότητες που παρέχει το ευρωπαϊκό σύστημα καταχώρισης ονομάτων ως γεωγραφικών ενδείξεων και/ή παραδοσιακών προϊόντων και αφετέρου η ομόφωνη ή έστω ευρεία συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, στο να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης με τους παρακάτω άξονες: *την διερεύνηση της αναγκαιότητας υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικός Γύρος» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ, *την διερεύνηση της αναγκαιότητας παράλληλης υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ, *την ανάδειξη της αυθεντικότητας της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην διεθνή αγορά, *την καταγραφή των χαρακτηριστικών, του τρόπου παραγωγής, των προϋποθέσεων και των τεχνικών λεπτομερειών του προϊόντος, και τέλος , την δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος. Share Tweet Share