Το μάζεμα των σταφυλιών, ο  πολυτραγουδισμένος τρύγος , είναι η  τελευταία και καθοριστική φάση για  την αμπελοκομία και τους αμπελουργούς .

Αύγουστος και Σεπτέμβρης οι μήνες του τρύγου   γιατί όπως λένε  οι ειδικοί, ο  καθορισμός του χρόνου του τρύγου έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα των σταφυλιών.  Πρέπει τα σταφύλια να είναι γεμάτα από χυμό ,ζουμερά, έτοιμα για μάζεμα  ξέρουν οι αμπελουργοί την χρονική στιγμή,  είτε με το μάτι, είτε  με δοκιμή στη γεύση, είτε με χημικές μεθόδους.

Έναν τέτοιο τρύγο στην  Αρχαία Νεμέα αποτυπώνει το παρακάτω βίντεο  που ανάρτησε  ο επίτιμος πρόεδρος των εμπόρων της Νεμέας Τέλλης Καλλής  στο Nemea History  .

Παραδοσιακός ο τρύγος  ,προσεγμένες οι κινήσεις, με ειδικούς σουγιάδες η ψαλίδια, κόβονται τα τσαμπιά και τοποθετούνται μέσα σε ειδικά κοφίνια τα (τρυγοκόφινα).

Μια πραγματική γιορτή  στη Νεμεάτικη ύπαιθρο βιώνουν οι  άνθρωποι αμπελιού και του κρασιού με τα  ξακουστά αποτελέσματα στις ποιότητες των φημισμένων κρασιών της περιοχής.

Μια γιορτή που  μόνο στους Ελληνικούς Αμπελώνες το ζεις!

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»s803Bzw3Iq8″]