pantazisbasil

Φαντάζει σουρεαλιστικό το ότι μέσα στις τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας και επηρεάζουν τον ήδη υποβαθμισμένο τρόπο ζωής μας, να με απασχολεί ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και τα λεγόμενα του.

Όμως οφείλω μια απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του, όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο αλλά απλώς γιατί αφενός ακούστηκαν πολλές υπερβολές, αναλήθειες και προσωπικές επιθέσεις και αφετέρου για να τονίσω μερικά πράγματα που ίσως δεν έχει αντιληφθεί.

Να ξεκαθαρίσω εκ προοιμίου ότι σέβομαι προσωπικά τον κύριο αντιδήμαρχο σαν άνθρωπο, οικογενειάρχη και επαγγελματία, όπως σέβομαι αντίστοιχα κάθε σύμβουλο. Όμως στην δική μου αντίληψη , δημοκρατία σημαίνει ότι αυτός έχει ένα θεσμικό ρόλο ο οποίος μάλιστα επηρεάζει τις ζωές όλων μας και τον οποίο οφείλει να υπηρετήσει και μάλιστα αρκετά καλύτερα από ότι τον υπηρετεί και εγώ έχω έναν άλλο θεσμικό ρόλο, της αντιπολίτευσης, όπου μέσα στα καθήκοντα μου είναι να δημοσιοποιώ και να προτείνω διορθώσεις στα κατά τη δική μου κρίση κακώς κείμενα (και είναι πάρα πολλά) του τρόπου λειτουργίας του δήμου μας.

Ίσως ο κος αντιδήμαρχος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας, όμως θα κρατήσω τον τρόπο που εγώ πιστεύω.

Μας είπε , απαξιωτικά μάλιστα, ο κος αντιδήμαρχος ότι εγώ έχω μάθει στον τρόπο λειτουργίας του στρατού αλλά ο Δήμος λέει δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο.

Ναι έχω μάθει και σε αυτόν τον τρόπο αλλά δεν περιμένω από κάποια υπηρεσία να μπορέσει να ακολουθήσει αυτόν τον ρυθμό αφενός γιατί απαιτείται εκπαίδευση χρόνων και αλλαγή νοοτροπίας αλλά και γιατί η μορφή τους και ο ρόλος τους είναι διαφορετικά. Και βέβαια ούτε από αυτόν περιμένω στην ηλικία του να ενστερνιστεί τη φιλοσοφία της οργάνωσης, του σχεδιασμού και της διοίκησης.

Aπλώς περιμένω κύριε αντιδήμαρχε να βρείτε επιτέλους έναν έστω υποτυπώδη τρόπο να λειτουργήσετε. Και φυσικά δεν μιλώ για τους υπαλλήλους που κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια στα πλαίσια του υπάρχοντος προσωπικού αλλά για τους αιρετούς προϊσταμένους για τους οποίους ισχύει η λαϊκή παροιμία «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν «. Για τους περισσότερους τουλάχιστον αφού μερικοί καταβάλουν αξιέπαινη προσπάθεια χωρίς συμπαράσταση από πουθενά, Είπατε ειρωνικά κύριε αντιδήμαρχε ότι έγινα «Ξανθόπουλος» επειδή ζήτησα συγγνώμη από τους απλούς εργαζόμενους που έχασαν τη δικαστική διαμάχη στην οποία τους εξανάγκασε μία σκληρή και ανάλγητη δημοτική αρχή και μια ανίκανη κυβέρνηση. Τιμή μου λόγω και Μικρασιατικής καταγωγής να με προσομοιάζετε έστω ειρωνικά σαν τον εξαίρετο άνθρωπο και αγαπημένο ηθοποιό γενιών Ελλήνων, ο οποίος δεν μας άφησε να λησμονήσουμε τον ξεριζωμό, κάτι που εσάς πιθανόν δεν σας αγγίζει, αλλά για εμάς είναι πιστέψτε με πολύ σημαντικό.

Δεν στεναχωρήθηκα λοιπόν καθόλου με την προσομοίωση. Θα λυπηθώ όταν με αποκαλέσουν πχ «Μιστερμπιν».

Μας είπατε κύριε αντιδήμαρχε ότι ο Δήμος γλύτωσε 600-700.000 ευρώ επειδή δεν επέκτεινε την σύμβαση των παραπάνω εργαζομένων σύμφωνα με τη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης. Εδώ θα πω ότι μπορώ να αποδεχθώ σαν λογικοφανή τη θέση του δημάρχου ότι δηλαδή προσέφυγε στη δικαιοσύνη γιατί δεν θέλει να επεμβαίνει η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ τις υπερβολές σας.

Δηλαδή μας λέτε ότι δεν θέλετε ή ότι δεν χρειάζεστε προσωπικό γιατί στοιχίζει. Μα τότε γιατί μας κλαίγεστε όταν σας ζητάμε να φροντίσετε το δήμο ώστε κάποτε να γίνει καθαρός χρησιμοποιώντας τη μόνιμη επωδό ότι δηλαδή δεν έχετε προσωπικό; Δεν θα προσέφεραν αυτοί οι εργαζόμενοι; Ή μήπως τελικά αποδέχεστε ότι όσους εργαζόμενους και να έχετε, αυτή η δημοτική αρχή είναι ανίκανη να τους διαχειριστεί προς όφελος των δημοτών ώστε τα ανταποδοτικά τους τέλη κάποτε να πιάσουν τόπο επιτέλους;

Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι ο κύριος αντιδήμαρχος παραδέχθηκε έμμεσα ότι υπάρχουν τοπικά ΜΜΕ τα οποία η δημοτική αρχή τα χειρίζεται και τα διαχειρίζεται.

Συγχαρητήρια σε όλους.

Μετά ελάτε να μας πείτε για δημοκρατία, ήθος και ηθική.

Περιμένω ανακοίνωση βέβαια από τα συγκεκριμένα μέσα που θα τον διαψεύδουν.

Καταλαβαίνω κύριε αντιδήμαρχε την αγωνία σας για τις επερχόμενες αλλαγές αντιδημάρχων , για την φημολογούμενη κατσάδα από τον επικεφαλής σας για την ενέργεια σας να κάνετε το γνωστό σόου (που εσείς αρχίσατε και εσείς συνεχίσατε, χωρίς να σας ψέξει κανείς δημόσια, με «ηρωικές» συνεντεύξεις ) αλλά ακόμη και για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε παραδέχεστε με καμάρι στη συνέντευξη σας ότι είσαστε «μάστορας» στα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Προσωπικά όμως μπορεί να σας σέβομαι αλλά δεν θα διστάζω να δημοσιοποιώ τις απόψεις μου όποια και να είναι η αντίδραση σας. Καλή επιτυχία στα σχέδια σας και εδώ θα είμαστε να τα λέμε. Άλλωστε προβλέπω «θερμότερες» εποχές μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας αφού αρχίζουν και γίνονται γνωστές πλέον οι πραγματικές επιδιώξεις της δημοτικής αρχής. Κάτι που φάνηκε και στην σοβαρότατη τροποποίηση του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων την οποία φέρατε στο δημοτικό συμβούλιο λίγες βδομάδες μετά την ομόφωνη ψήφιση του, σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Σας θυμίζω ότι το αρχικό σχέδιο, επειδή αποτελούσε τμήμα της πρότασης του συνδυασμού μας όταν εσείς λιβανίζατε τον Περιφερειάρχη και το ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, το είχαμε ψηφίσει παρά το ότι έβριθε προχειρότητας και έλλειψης πραγματικών στοιχείων (στο συμβούλιο σας είπα ότι οι πίνακες σας είναι απλή αντιγραφή άλλων που δεν αφορούν το δήμο μας).

Εσείς όμως με την πρόσφατη τροποποίηση, με την «απειλή» μάλιστα (επίδειξη πλήρους ανικανότητας) ότι θα γίνουν και άλλες αλλαγές, μας αναγκάσατε να αποσύρουμε τη στήριξη μας σε αυτό γιατί ούτε σε δεματοποιητές αυτής της μορφής είχαμε συμφωνήσει, ούτε σε λειτουργία των ήδη κλειστών ΧΑΔΑ όπου θα αφήνετε τα σκουπίδια σε δέματα, σε πρώην σκουπιδότοπους δηλαδή που έχουν κλείσει μετά από αγώνες των κοινωνιών τις οποίες βέβαια και στα πλαίσια της δημοκρατικής σας ευαισθησίας ούτε τις ρωτήσατε.

Και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε ένα άλλο τοπικό ΣΔΙΤ που διαφαίνεται με άγνωστο μάλιστα κόστος.

Και βέβαια η δικαιολογία σας ότι οι δεματοποιητές θα κάνουν δέματα τα ανακυκλώσιμα ώστε να μειωθεί ο χώρος είναι για παιδιά νηπιαγωγείου.

Η εισήγηση σας στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρει ρητά ότι ζητάτε την έγκριση της «προσωρινής απόθεσης δεματοποιημένου υπολείμματος τόσο της Μονάδας Κομποστοποίησης Οργανικών Αστικών Απορριμμάτων όσο και υπολείμματος ανακυκλώσιμων υλικών …» Άρα επειδή νομίζω ότι τα Ελληνικά μου είναι άνω του μετρίου, η εξήγηση είναι ή ότι άλλα σκέφτεστε , άλλα γράφετε και άλλα υλοποιείται ή ακόμη χειρότερα ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο.

Γιατί στην Ελληνική γλώσσα, το υπόλειμμα του κομποστ και της ανακύκλωσης είναι καθαρά σκουπίδια και τίποτε άλλο.

Για την πρωτοφανή λογική σας «τι χρειάζονται γαλάζιες σημαίες αφού ο κόσμος πάει στη θάλασσα;» δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση. Γιατί πρέπει να μάθετε πρώτα τι αντιπροσωπεύει η γαλάζια σημαία και μετά να αποκτήσετε την ικανότητα σαν δημοτική αρχή να υλοποιήσετε τις απαιτήσεις που υπάρχουν για τη χορήγηση της. Αλλά αυτό είναι αδύνατο γιατί εδώ δεν υπάρχουν χαλιά να κρύψουμε την ανικανότητα κάτω από αυτά.

Όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ μείζονος και τμήματος της ελάσσονος μειοψηφίας, δεν θα σας κάνουμε το χατίρι να σας κτυπάμε φιλικά την πλάτη με «ειδικές» ερωτήσεις. Εξάλλου οι διαδρομές όλων και οι υπάρχουσες διασυνδέσεις είναι γνωστές στους Κορίνθιους και θα γίνουν περισσότερο γνωστές στο εγγύς μέλλον. Εμείς θα σας πιέζουμε όσο μπορούμε περισσότερο μήπως επιτέλους ανταποκριθείτε έστω λίγο στο ρόλο σας.

Αν δεν αντέχετε, μπορείτε να αποσυρθείτε.

Τι μας είπατε τελικά κύριε αντιδήμαρχε στη συνέντευξη σας; Συγγνώμη για το τάδε λάθος, το ένα δεν το μπορούμε, το άλλο το έχουμε στο μυαλό μας αλλά δυσκολευόμαστε και άλλα φληναφήματα που απλώς αποδεικνύουν αυτό που όλοι γνωρίζουν. Απλή επικοινωνιακή πολιτική και μηδέν στη διαχείριση και το σχεδιασμό. Βέβαια να μην ξεχνάτε ότι είστε για πολλά έτη ο αντιδήμαρχος της δημοτικής αρχής των παράνομων χωματερών, των προστίμων για την επιβάρυνση στο περιβάλλον, της έλλειψης καθαριότητας στον Δήμο και κυρίως ο αντιδήμαρχος που σας συνέλαβε η κάμερα να καίτε στην παραλία τα απορρίμματα που ξέβρασε η θάλασσα. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει και λίγη εγκράτεια, αυτογνωσία και κυρίως σοβαρότητα, όταν παίρνετε το μικρόφωνο και μιλάτε επί παντός επιστητού.

Ειλικρινά δικός σας

Βασίλης Πανταζής Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κορινθίων