2378303Ορκίστηκε σήμερα η νέα βουλή .

Οι νέοι βουλευτές που απαρτίζουν το Σώμα της ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου (Α’ Σύνοδος) όπως προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο.

Οι νενομισμένοι όρκοι τρείς . Πρώτα δόθηκε ο θρησκευτικός όρκος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Στη συνέχεια ο θρησκευτικός όρκος στο Κοράνι από δύο μουσουλμάνους βουλευτές και τέλος ο πολιτικός όρκος.
Οι βουλευτές ορκίσθηκαν στο Ευαγγέλιο: «ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους και πολλές υπομονές».
Στο Κοράνι ορκίσθηκαν μόνο οι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Ιλχάν (Ποτάμι), ενώ ο Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε πολιτικό όρκο και τέλος με τον πολιτικό όρκο ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών
Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε να σηκωθούν από τα έδρανα όλοι οι βουλευτές, όπως είχε γίνει και στον θρησκευτικό όρκο. «Διαβεβαιώνω στην τιμή και την συνείδησή μου ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», ήταν ο όρκος που έδωσαν οι βουλευτές.

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»1PR7hRdIQYQ»]

Αύριο στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση.

Αφού ο νέος Πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1.30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Με την έναρξη της Εβδομάδας τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ξεκινά  και η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  μοναδικό  ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου,  συνεχίζονται οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας  με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να  μιλήσουν και βουλευτές.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης  ολοκληρώνεται η διαδικασία  με την κυβέρνηση  να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.