Την βεβαιότητα  ότι  αυτός και η παράταξη του «ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» θα είναι οι νικητές των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου εξέφρασε  υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, στην κουβέντα που είχε με τη Λίλυ Μουζάκη στο mazimagazine.gr. Δήλωσε δε αποφασισμένος να πάει τον Δήμο Κορινθίων μπροστά, εργαζόμενος με πρόγραμμα πολιτική βούληση και σωστή μεθοδολογία.  Όπλα στη φαρέτρα του , η εμπειρία και η βαθειά γνώση των προβλημάτων του Δήμου,  η μαχητικότητα  με στόχο μαζί με τους συνεργάτες του ,να δώσει  λύσεις, ιδιαίτερα στο θέμα της καθημερινότητας που έχει υποβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.  Λέει ναι, στις συνεργασίες και σημειώνει πως  θα επιδιώξει μόνιμη συνεργασία με όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Αιχμή του δόρατος   για  εκείνον αποτελεί η κοινωνική πολιτική ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν θα διστάσει να κοντραριστεί επί της ουσίας για τα συμφέροντα του Δήμου.  Οι επιταγή των συμπολιτών του να μείνει αυτός που είναι , ο αυθεντικός Νίκος Σταυρέλης ,αποτελεί και για τον ίδιο δέσμευση απέναντι τους. Τέλος καλεί όλους  να βοηθήσουν  και  μαζί να αλλάξουν  το Δήμο, γιατί δεν αρκεί  ο Ένας,  αλλά χρειάζονται Πολλοί.

 Δημοτικές εκλογές 2019, τι ακριβώς ορίζουν , αναμέτρηση για την καταγραφή δυνάμεων, η για το μέλλον της αυτοδιοίκησης;

Η δημοτική μας κίνηση έχει καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Δεν είναι θέμα καταμέτρησης δυνάμεων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε οι νικητές των δημοτικών εκλογών και θα προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν για το καλό του Δήμου Κορινθίων και των δημοτών του.

 Είναι ρίσκο η απόφαση σας να έρθετε αντιμέτωπος με τα προβλήματα του δήμου Κορινθίων, που είναι πολλά και δύσκολα;

Μόνο ρίσκο δεν είναι. Έχουμε βαθειά γνώση των προβλημάτων του Δήμου. Χρόνια είμαστε στη πρώτη ή τη δεύτερη γραμμή. Είναι πιστεύω μας ότι θα δώσουμε λύσεις, έχουμε τη γνώση , έχουμε την εμπειρία , έχουμε και τη πολιτική βούληση και τη μεθοδολογία να το πετύχουμε.

Δεν έλειψαν τα προβλήματα για τον Δήμο Κορινθίων ποια θεωρείτε ως σημαντικότερα και για ποια θα αναζητήσετε άμεσα λύσεις εάν αναλάβετε το τιμόνι του.

Άμεση λύση είναι το θέμα της καθημερινότητας που έχει υποβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα μεγάλα προβλήματα θα αρχίσει η επίλυση με την προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών τις πρώτες 100 ημέρες.

Η περικοπή πόρων από την κεντρική εξουσία είναι διαρκής, εσείς από ποιους πόρους , θα αναζητήσετε κονδύλια για να υλοποιήσετε το πρόγραμμα σας;

Δεν είναι πρόβλημα οι πόροι για το Δήμο Κορινθίων. Δυστυχώς η υπερσυσσώρευση χρημάτων στο Ταμείο (περίπου 28.000.000 €) δίνει πολλά περιθώρια για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου. Παράλληλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για μας είναι πρώτη προτεραιότητα.

Σας ακούμε να μιλάτε για την ποιότητα στην καθημερινότητα του πολίτη, σε αυτήν εμπεριέχονται προβλήματα όπως -κυκλοφορίας, στάθμευσης καθαριότητας ,ασφάλειας περιβάλλοντος-βάσει ποίου σχεδίου θα κινηθείτε ώστε να δώσετε αποτελεσματικές λύσεις;

Λύσεις υπάρχουν και θα εφαρμοστούν από κοινού με όλους τους πολίτες. Υπόδειγμα στην εφαρμογή των κανόνων όμως είναι ο Δήμος και αυτό θα το κάνουμε πράξη, με την βελτίωση στο τομέα της καθημερινότητας, με βελτίωση στο πράσινο, με

βελτίωση στον ηλεκτροφωτισμό κλπ. Μαγικές λύσεις δεν χρειάζονται. Βούληση για λύση χρειάζεται και μεθοδολογία με πλήρη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε αντιδημάρχους, προέδρους, διευθυντές κλπ. Η εποχή του ενός ανδρός αρχή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Με την απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί είναι απαίτηση πλέον η συνεργασία με άλλες παρατάξεις ,για να μπορέσετε να διοικήσετε τον δήμο. Ποια θα είναι τα προαπαιτούμενα ,τα χαρακτηριστικά. Θα γίνουν υποχωρήσεις και αν ναι, σε ποια βάση;

Και η απλή αναλογική να μην υπήρχε πιστεύω μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μόνιμη συνεργασία με όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και οι λύσεις σε γενικές γραμμές ίδιες. Καθορισμός προτεραιοτήτων χρειάζεται και δημοκρατικός προγραμματισμός. Καλό είναι να ακούς και πολλές φορές να ασπάζεσαι τη γνώμη του άλλου.

Το κομμάτι κοινωνική πολιτική μπορεί να επικρατήσει των ψυχρών υπολογισμών των κοστολογημένων προγραμμάτων;

Η κοινωνική πολιτική είναι πρώτη προτεραιότητά μας . Άμεσα θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη καθαριότητας κ φωτισμού 25% , ύδρευσης 20% και νεκροταφείου 50% ως πρώτο μέτρο συμβολής στην ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Γίνεται πολύς λόγος αλλά και κόντρες για τα κομματικά «χρίσματα» πιστεύετε πως τα έχετε ανάγκη οι υποψήφιοι, δεν είναι παρωχημένη συνήθεια;

Σεβόμαστε απολύτως το θεσμικό ρόλο των πολιτικών κομμάτων. Χωρίς αυτά θα είχαμε πλήρη αναρχία. Όμως στη τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ο καθορισμός άσκησης κομματικής πολιτικής με χρίσματα κλπ. Αυτά ήσαν σε άλλες εποχές.

Οι σχέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με δεδομένο ότι έχει διευρυνθεί ο ρόλος της με βασικό συστατικό την αμεσότητα με τον πολίτη, ποια θα πρέπει να είναι με την Περιφερειακή Αρχή καθώς και την κεντρική εξουσία; Έχουμε γίνει μάρτυρες μεγάλων προσωπικών μαχών….. που είχαν αποτέλεσμα αρνητικό για τον δήμο Κορινθίων.

Πράγματι είχαμε προβλήματα συνεργασίας με την Περιφερειακή Αρχή κατά κύριο λόγο αλλά και με κρατικούς φορείς. Για μένα αυτό είναι αδιανόητο . Άμεση συνεργασία με όλους τους φορείς στην άσκηση της δημοτικής εξουσίας. Είναι απόλυτο πιστεύω μας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις όταν θίγονται συμφέροντα του Δήμου.

Εξάλλου το έχω αποδείξει και στο παρελθόν το 2010 με τη θέσπιση του Καλλικράτη όταν παραιτήθηκα από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Όχι όμως κόντρα για τη κόντρα σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου.

Τι σκέπτεσθαι για τους αντιπάλους σας, ποιόν θα θέλατε άμεσο συνεργάτη σας, αντιδήμαρχο να πούμε;

Σέβομαι απολύτως όλους τους συναδέλφους υποψηφίους δημάρχους. Όλοι για προσφορά στο Δήμο πάνε. Δεν έχω προτίμηση σε κανένα. Με όλους μπορώ να συνεργαστώ άριστα, τουλάχιστον όσο εξαρτάται από μένα.

Με ποιο έργο τέχνης θα παρομοιάζατε την Κόρινθο, και τι είδους παρέμβαση θα μπορούσε να έχει ο καλλιτέχνης;

Η Κόρινθος από μόνη της είναι ένα έργο τέχνης. Δε χρειάζεται παρομοίωση. Η γεωγραφική της θέση μόνο φθάνει να χαρακτηριστεί ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ.

Αν σας ζητήσω να ανιχνεύσετε δύσκολη η δύσκολες στιγμές μέχρι σήμερα στην πολιτική σας διαδρομή;

Το 2010 όταν αναγκάστηκα να παραιτηθώ για λόγους Αρχής από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και το 2017 όταν ο πρώην συνεργάτης σου σε απομειώνει με εκφράσεις ανοίκειες , πετώντας στο κάλαθο των αχρήστων μία προσφορά στο Δήμο πολλών ετών. Δεν πειράζει όμως συνεχίζουμε πιο δυνατοί και  αποφασισμένοι.

Ελεύθερος χρόνος; Υπάρχει ,και πως τον αξιοποιείτε;

Πάντα βρίσκεις ελεύθερο χρόνο εφόσον το θέλεις. Η ενασχόλησή μου είναι στη φύση και μόνο.

Που θα ταξιδεύατε εάν βλέπατε τον εαυτό σας παιδί….

Θα ταξίδευα στο ωραίο μακρινό παρελθόν της παιδικής αθώας ηλικίας.

Έχετε ανεκτίμητη στιγμή στη μέρα σας και ποια είναι;

Η μέρα είναι γεμάτη και δεν περισσεύει χρόνος για εκτιμήσεις. Χαλάρωση είναι μόνο με συζητήσεις με καλούς φίλους

Πραγματοποιήθηκαν όνειρα και στόχοι;

Πολλά έχουν πραγματοποιηθεί. Περισσότερα όμως μένει να υλοποιηθούν.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 26 ης Μάιου, μιλήσατε ακούσατε και γενικά ήρθατε πιο κοντά με τον Κορίνθιο πολίτη, τι θέλετε να κρατήσει από τα λεγόμενα σας ;

Να κρατήσω αυτό που μου λένε οι πολίτες. Να μείνω αυτός που είμαι. Ο αυθεντικός Νίκος Σταυρέλης

Σας δίνω τη δυνατότητα να θέσετε εσείς την τελευταία ερώτηση. Ποια θα ήταν και σε ποιόν από τους αντιπάλους σας;

Βοηθήστε όλοι μαζί να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο Δήμο μας , από την καθημερινότητα μέχρι τα μεγάλα έργα. Δεν αρκεί ΕΝΑΣ. Χρειάζονται ΠΟΛΛΟΙ.

Ποιος είναι ο Νίκος Σταυρέλης

-Ο Νίκος Σταυρέλης γεννήθηκε στην Κόρινθο πριν 59 χρόνια, στη συνοικία της Αγίας Άννας και του Συνοικισμού, όπου εξακολουθεί να διαμένει με την οικογένειά του.

 -Είναι πτυχιούχος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Είναι παντρεμένος με τη Χρυσούλα Παπαδοπούλου με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες , δύο πτυχιούχους Πολιτικούς Μηχανικούς και μία φοιτήτρια Φαρμακευτικής Σχολής στο πτυχίο. -Υπηρέτησε επί 11 χρόνια στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας (1984-1995) αφήνοντας σημαντικό αναγνωρισμένο από όλους έργο στην οργάνωση του Δήμου σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα επίπεδα και συμβάλλοντας να γίνει Δήμος πρότυπο με Δημοτικές Επιχειρήσεις στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό ,με σύσταση της πρώτης Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας βάσει της οποίας λειτούργησε το Καζίνο και πολλά άλλα.

-Εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα και στην ALPHA BANK επί 19 έτη ως επιθεωρητής στον εσωτερικό έλεγχο , φθάνοντας στη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή του Τομέα Ειδικών ελέγχων και καταπολέμησης της απάτης.

– Συνδικαλιστικά διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας επί 4ετία (1992-1995)

-Ως αιρετός στην αυτοδιοίκηση της Κορίνθου ασχολείται ενεργά επί μία 20ετία, από το 1998 συμμετέχοντας στις δημοτικές εκλογές του 1998 με το συνδυασμό του κ. Πνευματικού.

-Εκλέγεται συνεχώς δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κορινθίων από το 2002, πάντα στις πρώτες θέσεις.

-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί οκταετία (2007-2014) με αναγνωρισμένο έργο από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και το σύνολο των φορέων και συλλογικοτήτων.

-Εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Κορινθίων επί 4ετία (2014-2017)

-Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής επί διετία (2016-2017)

-Πρόεδρος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Κορινθίων Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας (ΔΑΕΚΑΑΠ) (2009-2011)

-Είναι ο δημιουργός και πρώτος Πρόεδρος του ΣΤ΄ ΚΑΠΗ Κορίνθου (του ΚΑΠΗ στο κέντρο της πόλης)

-Είναι ο δημιουργός και ο συντάκτης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύσταση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος (2007)

-Συντάκτης όλων των συστατικών πράξεων και Κανονισμών Λειτουργίας και Διαχείρισης όλων των νομικών προσώπων του Δήμου, χωρίς ο Δήμος να καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε ιδιώτη για μελέτες, κανονισμούς κλπ

(ΔΟΝΑΚ, ΔΗΚΕΚ, ΔΑΕΚΑΑΠ, ΔΑΚΕΚ, ΔΑΕΚ, ΚΑΠΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΚΕΠΑΠ, ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ,

-Έχει διατελέσει Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του 8 ου δημοτικού σχολείου της Αγίας Άννας, και των Νηπιαγωγείων Αγίας Άννας και Νεάπολης Μπαθαρίστρας.

-Είναι ο συντάκτης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σύστασης του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

-Είναι ο άνθρωπος που με έγγραφό του στην Υπουργό Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά το 2012 έδωσε λύσεις στο αδιέξοδο για να περιέλθει το λιμάνι της Κορίνθου στο Δήμο Κορινθίων με νομοθετική παρέμβαση και να λειτουργήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κορινθίων

-Ως Πρόεδρος της εταιρείας ΔΑΕΚΑΑΠ θεσμοθέτησε για πρώτη φορά στην πόλη της Κορίνθου το 2010 τα δημοτικά ποδήλατα με δωρεάν διάθεση στους πολίτες.

-Είναι ο άνθρωπος που νομιμοποίησε τη Φιλαρμονική Κορίνθου και όλο το προσωπικό τακτοποιήθηκε σε μόνιμες και νόμιμες θέσεις, με σωρεία ενεργειών του στο Υπουργείο Εσωτερικών το έτος 2010.

-Είναι ο δημιουργός του πολύ σημαντικού έργου καταγραφής, ελέγχου, καταχώρησης στο Κτηματολόγιο και προτάσεων αξιοποίησης των 623 δημοτικών ακινήτων, έργο που διήρκεσε επί τριετία (2013-2016)

-Υπεύθυνος διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου στις τράπεζες και αξιοποίηση αυτών με τα καλύτερα δυνατά επιτόκια και ωφέλειες για το Δήμο και τα νομικά πρόσωπα για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου επί 12ετία.

-Είναι ο άνθρωπος που βρήκε τον τρόπο μέσω προγραμματικής σύμβασης να βοηθήσει τη λειτουργία του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου και στη συνέχεια να εισηγηθεί και να γίνει αποδεκτή ομοφώνως από το Δημοτικό Συμβούλιο η μετατροπή του σε Δημοτικό Ίδρυμα.

-Είναι ο συντάκτης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μειωμένα δημοτικά τέλη σε τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ και αναπήρους πολέμου.

-Τη δική του σφραγίδα έχει το έργο της πλατείας , του αναψυκτηρίου και του ανοικτού θεάτρου στην Αγία Άννα.