Σημαντικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ αλλά και στα ψίχουλα της «εθνικής»

Σημαντικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ αλλά και στα ψίχουλα της «εθνικής»

Σαφείς και σημαντικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ αλλά και στα ψίχουλα της «εθνικής» σύνταξης προβλέπουν οι «παραμετρικές αλλαγές» που έκανε στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που ισχυρίζεται ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία στο Ασφαλιστικό».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει την μείωση των κύριων συντάξεων πάνω από ορισμένο ποσό και την καθιέρωση πλαφόν στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή το συνολικό χρηματικό ποσό που λαμβάνει το μήνα ένας συνταξιούχος από κύρια και επικουρική σύνταξη.

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι πιθανό να φτάσουν και το 25%, στο εφάπαξ πάνω από 20%, ενώ για του συνταξιούχους του Δημοσίου προβλέπει σημαντική μείωση στα μερίσματα έως και 40%.

Στις παραμετρικές αλλαγές εντάσσεται και ο διαχωρισμός της «εθνικής σύνταξης» ανάλογα με τα συντάξιμα χρόνια εργασίας. Με 15 χρόνια ασφάλισης η «εθνική σύνταξη» θα είναι 280 ευρώ και με 20 χρόνια θα είναι 360 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε εθνική σύνταξη 380 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ ανοιχτό παραμένει το αν θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο για τα ψίχουλα της εθνικής σύνταξης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο όνομα της αύξησης των εισόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η κυβέρνηση θα προωθήσει διάταξη για την μείωση των προστίμων για ανασφάλιστη και μαύρη απασχόληση εργαζομένων, με το επιχείρημα πως έτσι θα εισπραχθούν περισσότερα ποσά. Ενώ, είναι πιθανό να προβλεφθεί και ποσοστό επί των ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου σταδιακής επιβολής εισφοράς 20% επί του εισοδήματος αγροτών και επιστημόνων. Κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση είχε προ ημερών «προσφέρει» τετραετή μετάβαση και συγκεκριμένα το 2017 η εισφορά να είναι 14%, το 2018 17% και το 2019 να φτάσει στο 20%.

Πάντως, η ίδια κυβερνητική πηγή, προετοιμάζοντας το έδαφος για χειρότερα, έλεγε πως «υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις με το ΔΝΤ όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό». .902.gr