Στη σημασία του Επιστημονικού , Επετειακού Συνεδρίου με θέμα «Η Βόχα στον Χρόνο» αναφέρθηκε  η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΑΝΕΛΙΞΗ του Δήμου Βέλου-Βόχας, Μαρία Καλλίρη , που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 16-17 Οκτωβρίου 2021, στο Βραχάτι, στα πλαίσια της συμπλήρωσης, φέτος, 200 χρόνων, από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

«Αδημονώ για την ώρα που οι συμπολίτες μας και η Κορινθία , θα γίνουν κοινωνοί μιας σημαντικής πορείας στην ιστορία που διαδραματίστηκε και καταγράφηκε στο δήμο μας, μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου . Ξέρετε,  η τοπική ιστορία του τόπου μας και κάθε τόπου, διατηρεί το χαρακτήρα της μικροϊστορίας, γιατί μέσα από ειδικές και περιορισμένες σε χρόνο και σε τόπο περιπτώσεις μπορεί να δώσει δείγματα για ευρύτερες ιστορικές εξελίξεις και ο δήμος μας έχει μια τέτοια πλούσια καταγραφή, στη διάρκεια του ιστορικού χρόνου αναδεικνύοντας όλες τις αλλαγές που βίωσε και θα βιώσει, η τοπική κοινωνία στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον.

Στο συγκεκριμένο συνέδριο η ιστορία της Βόχας έχει μελετηθεί προσεκτικά μέσα από  πηγές, όπου θα περιγραφούν και θα εξηγηθούν από εξέχοντες επιστήμονες και σημαντικούς συμμετέχοντες, φέρνοντας στο φως  εκείνα τα στοιχεία  που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή μέσα στο χρόνο καθώς και εκείνα που αλλάζουν , προσδιορίζοντας τα αίτια των μεταβολών εντός και εκτός των τειχών ενός τόπου.

Το συνέδριο διεξάγεται  στα πλαίσια του Επετειακού Εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821 και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βέλου –Βόχας και την ΑΝΕΛΙΞΗ. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εργαστήκαν ώστε  να έχουμε ένα συνέδριο που θα ρίξει φως σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Βόχας μας»!