Ανησυχητικά στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ και για τα χρέη των μικρομεσαίων

Ανησυχητικά στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ και για τα χρέη των μικρομεσαίων

Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο καθημερινά. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Κουράση, 89 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κλείνουν την ημέρα στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα  δήλωσε στην ΕΡΤ.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ποσά που χρωστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχετικά με το δημόσιο, και πάντα σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, τα χρέη αγγίζουν στα 82 δισ. ευρώ και με τις προσαυξήσεις πλησιάζουν τα 120 δισ. ευρώ. Τα ποσά  για τα ασφαλιστικά ανέρχονται στα 14 δισ. ευρώ.
Στις τράπεζες οι μικρομεσαίοι χρωστούν περί τα 100 δισ. ευρώ.
Η Συνομοσπονδία ζητά να δημιουργηθεί ένας ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός συνδεδεμένος με POS (μηχάνημα χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο κατάστημα), καθώς και να μειωθεί η προμήθεια των τραπεζών για χρήση καρτών και να εναρμονιστεί με τον κανονισμό της Ε.Ε 2015/751, όπου η διατραπεζική προμήθεια κυμαίνεται στο 0,2 % για τις χρεωστικές κάρτες και στο 0,3% για τις πιστωτικές.
Τέλος ο κ.Κουράσης επεσήμανε την ανάγκη μιας περιόδου προσαρμογής σχετικά με την γενικευμένη χρήση καρτών που προωθεί η κυβέρνηση.