0050038189_stafiliaΣύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο UCLA, η κατανάλωση σταφυλιών δύο φορές την ημέρα για 6 μήνες  προστατεύει  από μια σημαντική μεταβολική φθορά των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με το Alzheimer, τους ασθενείς με πρώιμη εξασθένηση της μνήμης. Οι επιστήμονες  όπως αναφέρεται στο krasiagr.com, γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα σε πρώιμα στάδια της νόσου του Alzheimer. Τα αποτελέσματα από αυτή την τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε σταφύλια προλαμβάνει την πτώση της μεταβολικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, εκείνοι που καταναλώνανε πολλά σταφύλια παρουσίασαν επίσης αυξημένο μεταβολισμό σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και εμφάνισαν βελτιωμένη την προσοχή και απόδοση της μνήμης εργασίας, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν σταφύλια.  Συμπεράσματα από τη μελέτη δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Experimental Gerontology σε ένα άρθρο με τίτλο » Examining the Impact of Grape Consumption on Brain Metabolism and Cognitive Function in Patients with Mild Decline in Cognition: A Double-Blinded Placebo Controlled Pilot Study.»

«Η μελέτη εξετάζει την επίδραση των σταφυλιών στο σύνολο, ως φρούτα και όχι τις μεμονωμένες χημικές ενώσεις του. Και αποδεικνύει ότι η  τακτική κατανάλωση σταφυλιών παρέχει μια προστατευτική επίδραση κατά της πρόωρης παρακμής που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, ερευνητής δρ. Daniel Silverman. Αυτή η πιλοτική μελέτη είναι άλλη μια απόδειξη που υποστηρίζει ότι τα σταφύλια έχουν ευεργετικό ρόλο σε νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη διαλέχτηκαν τυχαία είτε να καταναλώνουν σκόνη ολόκληρου σταφυλιού που ισοδυναμεί με 2 ¼ κούπες σταφύλι την ημέρα ή να λαμβάνουν μια σκόνη placebo με ίδια γεύση και εμφάνιση. Η μέτρηση έγινε στην έναρξη της διατροφής και έξι μήνες αργότερα. Οι αλλαγές στο μεταβολισμό του εγκεφάλου παρατηρήθηκαν με τομογραφία πριν και μετά την διατροφή.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών διατηρεί υγιή την μεταβολική δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται συνήθως από τα πρώτα στάδια της νόσου του Alzheimer. Είναι ενδιαφέρον ότι, τα άτομα που δεν κατανάλωναν σταφύλια παρουσίασαν σημαντική μεταβολική πτώση σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές. Επιπλέον, εκείνοι που κατανάλωναν είχαν  ευεργετικές αλλαγές και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία και την απόδοση της μνήμης εργασίας.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι οι πολυφαινόλες σταφυλιού είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, δεδομένου ότι προωθούν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Με τα χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι τα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν και την υποστήριξη του εγκεφάλου δουλεύοντας με πολλούς τρόπους.