AGROTIKES08_03_slide

Με τη «βούλα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υποχρεώνεται το ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει από τους αγρότες την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, κρατική ενίσχυση που αγγίζει τα 425 εκατομμύρια ευρώ, η οποία είχε χορηγηθεί το 2009, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που – σύμφωνα με τους τότε ισχυρισμούς των αρχών – είχαν επικρατήσει στη χώρα κατά το 2008.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αυτή την απόφαση δεν θεωρεί ότι το 2008 υπήρξαν στην Ελλάδα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τέτοιες που δικαιολογούν αυτά τα μέτρα.
Ακόμη δεν δέχθηκε την επιχειρηματολογία ότι λόγω της σοβαρής κρίσης που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία το 2009 δεν επικρατούσαν κανονικές συνθήκες αγοράς και συνεπώς η κρατική ενίσχυση ήταν νόμιμη.
Η υπόθεση Χατζηγάκη είχε ξεκινήσει στις 30 Ιανουαρίου 2009, όταν η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αποφάσισε λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί στη γεωργική παραγωγή και προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση καταβολή, από τον ΕΛΓΑ (Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), αποζημιώσεων ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες.
Η  δαπάνη, που  θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, θα καλυπτόταν από δάνειο που επρόκειτο να συνάψει ο οργανισμός με τράπεζες, με εγγυητή το Δημόσιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χαρακτηρίσει τις πληρωμές εκείνες «παράνομες κρατικές ενισχύσεις ασύμβατες με την κοινή αγορά» με απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2011 και είχε διατάξει την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών από τους αγρότες.

Τον Ιούλιο του 2014 μετά από  δικαστική διαμάχη δυόμισι χρόνων, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της Ελλάδας και την προσφυγή στο σύνολό της και επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής.