Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας συμμετέχει στους εορτασμούς για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO) και εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκοπός του θεσμού είναι να φέρει το κοινό πιο κοντά στο επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, να παρακολουθήσει εργασίες συντήρησης και να γνωρίσει τους χώρους εργασίας του. Στην Ελλάδα η ΔΣΑΝΜ, ο ΣΣΑΕΤΤΕ και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάζονται για τον συντονισμό των εορτασμών.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης διεξάγεται μόνο διαδικτυακά. Η Εφορεία μας παρουσιάζει τη συντήρηση φορητών εικόνων που αναλαμβάνει το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Οι εικόνες που έχουν περιληφθεί στην παρουσίαση έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παλαιότητάς τους (17ος αι-18ος αι.), της κατάστασης διατήρησης και της εικονογραφίας τους. Μέσα από πληροφοριακό υλικό, όπως φωτογραφική τεκμηρίωση και βίντεο timelapse το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα την ιδιαίτερα πολύπλοκη εργασία συντήρησης των εικόνων, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, επιδεξιότητα και υπομονή, ώστε να αποκαλυφθεί, να διασωθεί και να αναδειχθεί η κάθε εικόνα.