Τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η περίοδος πάντως του καλοκαιριού είναι μια μάλλον ευνοϊκή περίοδος για την πορεία των ρευματικών νοσημάτων.

Για την περίοδο του καλοκαιριού, θα προτείναμε:

  • Ειδικά οι ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, θα πρέπει να αποφεύγουν συστηματικά την έκθεση στον ήλιο. Κάτι τέτοιο (κυρίως UVB ακτινοβολία) σχετίζεται σημαντικά με σοβαρή επιδείνωση δερματολογικών βλαβών αλλά και έξαρση νοσήματος.
  • Συνιστώνται καλή και συχνή αντιηλιακή προστασία (δείκτης > 30), αποφυγή έκθεσης σε ώρες υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας, προστασία με μακριά μανίκια και «πλούσια» σκιά (πχ όχι απλή ομπρέλα). Το ίδιο ισχύει και για άλλα φωτοευαίσθητα εξανθήματα, όπως πχ αυτά της δερματομυοσίτιδας. Οι ασθενείς όμως αυτοί, είναι έτσι, υψηλού κινδύνου για έλλειψη βιταμίνης D, κάτι για το οποίο θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά.
  • Από την άλλη, ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα, είναι πολύ πιθανό να δουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βελτίωση, τουλάχιστον στο θέμα του ψωριασικού εξανθήματος, μιας και ο ήλιος εδώ φαίνεται να έχει ευεργετική δράση.
  • Ασθενείς με σύνδρομο Sjögren θα πρέπει να αποφεύγουν έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, διότι αυτό επιδεινώνει συμπτώματα ξηρότητας σε μάτια και στόμα. Για τους ίδιους λόγους συνιστάται επαρκής και συχνή τοπική και συστηματική (πόσιμα υγρά) ενυδάτωση. Χρήση γυαλιών ηλίου (μεγάλο μέγεθος και εφαρμοστά στα μάτια) προστατεύουν και διατηρούν την υγρασία στο μικροπεριβάλλον των ματιών. Συνιστάται επίσης επαρκής υγρασία κλειστών χωρών (προσοχή σε ακατάλληλα κλιματιστικά ή αφυγραντήρες)
  • Η άσκηση στο νερό (θάλασσα, πισίνα) αποτελεί εξαιρετικής ποιότητας αερόβια άσκηση, ειδικά για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα (αφού η άνωση αντιρροπεί την φόρτιση μιας πάσχουσας αρθρικής περιοχής). Συνυπολογίζοντας και την γνωστή ευεξία με την επαφή του σώματος με το υγρό στοιχείο, άσκηση στο νερό ενθαρρύνεται και συνιστάται (ειδικά σε άτομα με ινομυαλγία, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα).
  • Σε ασθενείς πάντως με συστηματική σκληροδερμία, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά ανεκτή, ώστε να αποφευχθούν εξάρσεις φαινομένου Raynaud
  • Αντίθετα, υπερβολική ενασχόληση με εποχικές εργασίες πχ κήπου – καθαριότητας εξοχικού κα , μάλλον συνοδεύονται από εξάρσεις σε περιοχικά σύνδρομα (αυχεναλγία, οσφυαλγία, ωμαλγία, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)
  • Η μεσογειακή δίαιτα (ελαιόλαδο, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά), αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη «καλοκαιρινή» διατροφή, η οποία, σε κάποιο βαθμό, συνεισφέρει στην καλύτερη πορεία (πόνος, φυσική δραστηριότητα) των ρευματικών νοσημάτων.
  • Γράφει ο

    Δημήτρης Λάσκος

    Ειδικός Ρευματολόγος