κεντρο

Μπαλάφαςτου Βασίλη Μπαλάφα

Σε μια μακρά συνέντευξη τύπου, τους γνωστούς του μονολόγους, ο κ. Πνευματικός αφιέρωσε 10 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα για να παρουσιάσει ένα νέο «όραμα» για τη Δημοτική Αγορά της Κορίνθου, το 4ο ή 5ο διαφορετικό που παρουσιάζει τα τελευταία 10 χρόνια. Στο κομμάτι αυτό της συνέντευξης είτε ακούστηκαν ανερυθρίαστα ψεύδη σχετικά με το θέμα, είτε εσκεμμένα αποκρύφθηκαν από τους πολίτες σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες στο πέρασμα των ετών, επί της μακροχρόνιας θητείας του κ. Πνευματικού, διαμόρφωσαν τη ντροπιαστική εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Δημοτική Αγορά εδώ και 7 περίπου χρόνια.

Θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω μερικά από αυτά τα ψεύδη ή τις ανακρίβειες που ειπώθηκαν, κυρίως γιατί επιχειρείται η αποποίηση της ευθύνης για την κατάσταση της Δημοτικής Αγοράς από την τρέχουσα Δημοτική Αρχή. Ο κ. Πνευματικός μάλλον έχει ξεχάσει τί έλεγε προεκλογικά το 2006 (αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο), κυρίως όμως φαίνεται να λησμονεί ότι βρίσκεται στο δημαρχιακό θώκο εδώ και περίπου 11 χρόνια.

1. Η ιστορία ξεκινά ήδη από το 2006 όταν και εξελέγη για πρώτη φορά ο κ. Πνευματικός συμπεριλαμβάνοντας, στους «πύρινους» τότε λόγους του εναντίον του αείμνηστου πρώην Δημάρχου και αντιπάλου του σε εκείνες τις εκλογές Θωμά Θωμαΐδη, κεραυνούς σχετικά με τα μισθώματα των καταστημάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχαν μεθοδεύσεις, ανοχή της προηγούμενης αρχής σε ασυδοσίες επαγγελματιών ή ακόμα ακόμα και συνενοχή. Η θέση του κ. Πνευματικού εκείνη την εποχή (2006) ήταν να επιδώσει εξώσεις (υπ’ αριθμ. 165/25-4-2007 απόφαση δημοτικού συμβουλίου) σε όλους τους επαγγελματίες και να νοικιάσει εκ νέου τα καταστήματα γιατί θεωρούσε «σκάνδαλο» την απώλεια εσόδων από το Δήμο λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών ενοικίων. Η θέση του αυτή οδήγησε στη σύγκρουσή του με πολύ γνωστό τότε σύντροφό του, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ενοικιαστή καταστήματος με προϊόντα μαναβικής.

2. Το 2008 επιδίδονται οι πρώτες εξώσεις με σκοπό να ενοικιαστούν εκ νέου τα καταστήματα. Παράλληλα, διαρρέονται οι πρώτες φήμες για την επιδίωξη κατασκευής ενός σύγχρονου κτιρίου τύπου mall από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Με τις πρώτες αντιδράσεις να κλιμακώνονται, τα δημοτικά συμβούλια της 13ης και 19ης Αυγούστου 2008 αναβάλλονται κατόπιν απουσιών πολλών μελών της πλειοψηφίας (7), και το θέμα αφήνεται να εκκρεμεί γενικώς, χωρίς να έρχεται σε συζήτηση κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Τον Οκτώβριο του 2008 διαμορφώνονται οι πρώτες οργανωμένες αντιδράσεις και αντιπροτάσεις σχετικά με τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής. Στις 16/10/2008 διοργανώνεται μια βραδιά – συζήτηση στο χώρο της δημοτικής αγοράς και με ομιλητές τον αείμνηστο Ματθαίο Ανδρεάδη και τους λέκτορες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, κο Μπελαβίλα και κα Νικολάου, αρχίζει να διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος σχετικά με την ιστορική μνήμη και τη δυναμική της αγοράς, η οποία αναγνωρίζεται ως σημείο διαχρονικής εμπορικής δραστηριότητας, εντυπωμένο βιωματικά στην καθημερινή πρακτική των Κορινθίων. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση στη δημοτική αγορά δεν μπορούσε να συνεχιστεί ως είχε, θέση που εύστοχα εκφράζεται στις 19/10/2008 από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Κορίνθου με τη φράση : «Η αγορά της Κορίνθου δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως είναι σήμερα και οπωσδήποτε δεν πρέπει να γκρεμιστεί.». Η ιδέα αναπαλαίωσης της δημοτικής αγοράς, ή της ανακατασκευής της με το νεοκλασικό χαρακτήρα του αρχικού της σχεδιασμού (νεοκλασικό κτίριο με αίθριο και κεραμοσκεπή) κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη, κυρίως για λόγους διατήρησης και ανάδειξης της ταυτότητας του χώρου και της πόλης. Εννοείται ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Πνευματικού αγνοεί επιδεικτικά όλες αυτές τις διαδικασίες και διαρρέει ότι επίκειται κατεδάφιση της αγοράς. Προς ενίσχυση της θέσης της κραδαίνει το υπ’αριθμ. πρωτ. 37957/15.12.2008 έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο όπως ήταν λογικό δεν κρίνει διατηρητέο το κτίσμα της Δημοτικής Αγοράς. Και προφανώς δεν θα μπορούσε να το κάνει γιατί το αρχικό σχέδιο ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφασίζει για τα «ντουβάρια» και όχι για τη διατήρηση ή όχι του χαρακτήρα και της παραδοσιακής λειτουργίας του σημείου ως δημοτική αγορά.

3. Τον Απρίλιο του 2009, οι πολίτες Κωστάρας, Ξεθάλης, Μπασιάκου και Σταματίου παρουσιάζουν το σχέδιο που ετοίμασαν εθελοντικά για τη δημοτική αγορά με κύρια θέση ότι «μνημειακό στοιχείο αποτελεί η χρήση του χώρου». Στην εκδήλωση παραβρίσκεται ο κ. Πνευματικός, χαιρετίζει την πρόταση και εμμέσως προσπαθεί να την παρουσιάσει ως «δικαίωση» των δικών του θέσεων. Ποιες όμως ήταν οι θέσεις του ; Ακόμα και τότε ήταν αβέβαιες. Αποκαλύφθηκαν όμως στη συνέχεια.

4. Φθάνουμε στις αρχές του 2010. Ήδη από τα τέλη του 2009 στο Τοπικό Συμβούλιο της Κορίνθου ακούγεται η είδηση για αίτηση κατεδαφίσεως η οποία πιστοποιείται με το Πρακτικό αριθ. 2/12-02-2010 του δημοτικού συμβουλίου και ζητείται  από τη Δημοτική Αρχή έκδοση άδειας κατεδάφισης του υπάρχοντος κτιρίου δημοτικής αγοράς από την Πολεοδομία Κορίνθου. Παράλληλα αποφασίζεται η έκδοση άδειας οικοδομής ανέγερσης νέου κτιρίου δημοτικής αγοράς, σύμφωνα με το συνταχθέν σχέδιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κορινθίων. Στο ίδιο πρακτικό περιλαμβάνεται και η υποβολή αιτήματος ένταξης της συγκεκριμένης επένδυσης της δημοτικής αγοράς στον αναπτυξιακό νόμο, μέσω της Δημοτικής Περιουσίας Α.Ε., για επιχορήγηση. Τότε ακούμε από στελέχη του κ. Πνευματικού και από τον ίδιο για τα προγράμματα Jaspers, Jeremie, Jessica και Jasmine στα οποία υποτίθεται θα εντάσσονταν «μεγάλα» έργα του Δήμου Κορινθίων τα οποία παρουσιάζονταν πλέον και ως προεκλογικό πρόγραμμα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του 2010. Το Φεβρουάριο του 2010 ο δημοσιογράφος κ. Λάμπρου (δεδηλωμένος φίλος του κ. Πνευματικού) γράφει για τον κ. Πνευματικό : «ήξεραν [οι πολίτες] ότι θα γκρεμίσει την αγορά να φτιάξει καινούρια και βεβαίως του έδωσαν 63% για να κάνει υπόγειο γκαράζ τα περιβολλάκια».

5. Θέμα Jessica. Ο κ. Πνευματικός στη συνέντευξή του στις 25/1/2017 ρίχνει το ανάθεμα στο πρόγραμμα Jessica για όλα όσα δεν έχει κάνει όλα αυτά τα 11 συναπτά χρόνια που μάλλον ξέχασε ότι βρίσκεται στο δημαρχιακό θώκο. Ήταν όμως ο ΙΔΙΟΣ που από το 2010 παρέπεμπε στο Jessica όλα τα μεγάλα έργα που είχε ανάγκη ο Δήμος. Μάρτυρας αδιάψευστος προς τούτο είναι το βίντεο του Μαΐου του 2011 (https://www.youtube.com/watch?v=3twzESxXbSs) στο οποίο ο κ. Πνευματικός μαζί με τον κ. Τατούλη «αποθεώνει» το πρόγραμμα Jessica και ανακοινώνει ότι με αυτό το εργαλείο θα γίνουν μεγάλα έργα. Το Σεπτέμβριο του 2013 ανακοινώνει την κατασκευή campus για το Πανεπιστήμιο στο Κ.Ε.Υ.Α. Κορίνθου στην περιοχή των Εξαμιλίων (με σχέδιο ήδη από το 2012), έργα οδοφωτισμού και πολλά πολλά άλλα. Ξεχνά λοιπόν ο κ. Πνευματικός ότι «η Jessica», όπως συνηθίστηκε να λέγεται στη συνέχεια, ήταν η αποκλειστικά δική του προεκλογική και μετεκλογική ονείρωξη από το 2010 και μετά. Έλα όμως που η Jessica αναφερόταν σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή άλλα έργα που περιλαμβάνονταν σε ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ο κος Πνευματικός από το 2010 είχε συνταχθεί με την αντίθεση του Γ.Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα έργα τύπου ΣΔΙΤ. Αλλά και αυτό το ξέχασε ο κ. Πνευματικός φαίνεται … Όπως ξέχασε ο κ. Πνευματικός ότι το πρόγραμμα Jessica την περίοδο 2007- 30 Ιουνίου 2011 διέθεσε στην Ελλάδα 258 εκατομμύρια ευρώ (http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/thefunds/doc/instruments/jessica/20111019_jessica%20_state_of_play.pdf). Άρα κ. Πνευματικέ εσείς τα κάνατε μαντάρα με τη Jessica που της τα φορτώσατε όλα, και όχι εκείνη με εσάς.

  1. Πάμε στο 2014. Παραμονές δημοτικών εκλογών η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου συνεχίζει να χάσκει εγκαταλελειμμένη. Και φυσικά κατά την προσφιλή μέθοδο του κ. Πνευματικού μπαίνει στην προεκλογική παροχολογία και μεγαλοστομία του. Σε μια κρίση γενναιοδωρίας αρχίζει να μοιράζει «καταστήματα» σε πολιτιστικούς συλλόγους, αόριστες ομάδες καλλιτεχνών, street artists, και διάφορους άλλους δωρεάν. Όλοι οι «καλοί» θα πάρουν και από κάτι, με το «καλοί» να ξέρουμε όλοι πως μεταφράζεται, όπως έχουμε ήδη δει με περιπτώσεις όπως το δημοτικό θέατρο όπου οι «καλοί» παίρνουν το χώρο και οι «κακοί» κάνουν μπόγο τα κουστούμια και πετιούνται στην υπόγα του θεάτρου. Όλα θυσία για τα ψηφαλάκια, έτσι κε Πνευματικέ ; Όμως έπρεπε να καλυφθεί και το κομμάτι του κόσμου που δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Έτσι λοιπόν, παραμονές των εκλογών του 2014 ο τότε υποψήφιος του κ. Πνευματικού και μετέπειτα έμμισθος τεχνικός του σύμβουλος στο Δήμο, κ. Παπακυριάκος, παρουσιάζει ξαφνικά και πομπωδώς μια μακέτα για κτίριο της Δημοτικής Αγοράς η οποία γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα, αλλά ποτέ δεν εντάσσεται στον προεκλογικό λόγο του κ. Πνευματικού. Κάνει όμως τη δουλειά της στο ψάρεμα ψήφων. Είναι η γνωστή μέθοδος μακέτα – ρουκέτα για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Δήμο Κορινθίων όπως η μακέτα – ρουκέτα Zazzara – Gezerli για το λιμάνι, η μακέτα – ρουκέτα 2 τετραγωνικών μέτρων με το campus του Πανεπιστημίου, η μακέτα – ρουκέτα των 4 εκ. ευρώ Παπακυριάκου για την πλατεία και πολλά άλλα. Κατά παράβαση των κανόνων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων ο κ. Πνευματικός και οι συνεργάτες του επέμεναν να λένε ότι θα χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα από ευρωπαϊκά κονδύλια, ακόμα και αν τους λέγαμε ότι το ΕΣΠΑ 2020 για παράδειγμα δεν χρηματοδοτεί μπετά. Φυσικά όλα αυτά εντάσσονταν όπως καταλαβαίνετε στην απροκάλυπτη κάλυψη των ευθυνών του κ. Πνευματικού κατά την 11ετή παραμονή του στην εξουσία του Δήμου.Ας επιστρέψουμε στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Πνευματικού για να συνοψίσουμε. Ο κ. Πνευματικός παρουσίασε την τουλάχιστον 5η διαφορετική θέση του για τη δημοτική αγορά, ανερυθρίαστα μετά από 11 χρόνια. Τώρα ζητάει έναν ιδιώτη επενδυτή να πάρει «πακέτο» τη δημοτική αγορά, να τη νοικιάσει, να τη σουλουπώσει και μετά να «μοιράσει» τα όποια καταστήματα όπως θέλει. Θυμήθηκε ότι δεν έχει χρήματα να κάνει έργο στην αγορά, παρότι θέλει να δώσει 4 εκ. ευρώ για την πλατεία και διατείνεται ότι έχει από 14 έως 17 εκ. ευρώ πλεόνασμα στο ταμείο (γεγονός που το αμφισβητώ καθώς ρωτώ επανειλημμένως ποια είναι τα ρευστά διαθέσιμα και ποτέ δεν απαντούν). Δήλωσε μάλιστα ότι ο ιδιώτης θα αποφασίζει και για «τη χωροταξία της δημοτικής αγοράς» κατανέμοντας τις δραστηριότητες όπως θέλει, «αυτός θα κανονίζει ποιος θα είναι μέσα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Συνεπώς λοιπόν μετά από 11 ολόκληρα χρόνια ο κ. Πνευματικός περιμένει έναν ιδιώτη να κάνει ό,τι θέλει στη Δημοτική Αγορά, αγνοώντας κάθε παραδοσιακή δραστηριότητα και δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ιδιωτικό πρατήριο καταστημάτων. Πρόκειται για την προσφιλή του μέθοδο καθυστερήσεων με στόχο τον διαμοιρασμό «φιλέτων», αυτό στο οποίο αναφέρεται με τη φράση «εμείς την ξέρουμε τη δουλειά». Σας θυμίζει κάτι από την αρχική του θέση το 2006 ; Έκλεισε ο κύκλος. Πέρασαν 11 χρόνια, απαξιώθηκε η αγορά, διασύρθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν δομές και περιουσίες, τελματώθηκε η αγορά που πια δεν αποτελεί κοινή μνήμη για τους νεότερους τουλάχιστον. Ταλαιπωρούνται κάτοικοι εδώ και χρόνια από την εγκατάλειψη και τη δυσωδία που χαρακτηρίζει πια το χώρο. Συγχαρητήρια κύριε Πνευματικέ. Ελπίζω να σας φρέσκαρα τη μνήμη. Απλά, σας παρακαλώ, μη θεωρείτε ότι όλοι είμαστε λωτοφάγοι. Είστε ο βασικός υπεύθυνος της αθλιότητας της Δημοτικής Αγοράς, λέτε ασύστολα ψεύδη, σε κάθε προεκλογική περίοδο τάζετε τα πάντα σε όλους και μετά τους ξεχνάτε (ρωτήστε και τους παρκαδόρους που είχατε βάλει προεκλογικά στο λιμάνι).
    Κρίμα για την Κόρινθο, κρίμα για τον ευλογημένο τόπο μας που μαραζώνει υπό τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και την ανικανότητα μιας πολυετούς δημοτικής αρχής που σε όλα τα μεγάλα θέματα του Δήμου, αλλά και τα μικρά (όπως παιδικές χαρές, σχολεία, αδέσποτα ζώα) πουλάει στην κυριολεξία τρέλα. Χρειάζεται αρχείο και δυνατή μνήμη για να αντιμετωπιστούν, μεράκι, προσπάθεια. Αλλιώς κάθε προεκλογική περίοδο πατάνε το reset και ξαναρχίζουν την ψευδολογία. Με συγχωρείτε για το μακροσκελές του κειμένου, αλλά προσπαθώ μόνο με το γραπτό. Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα πέντε καμερών την ημέρα να με αγλαΐζουν και να εκφωνώ μονολόγους χωρίς αντίλογο. Και τώρα κ. Πνευματικέ αμολήστε τον επικοινωνιακό σας όλεθρο και χαρακτηρίστε όσους θυμούνται ως «γραφικούς». Αυτή την δουλειά την ξέρετε καλά.

    Η Ιστορία όμως είναι αμείλικτη και μετά από 11 ολόκληρα χρόνια το μόνο που έχετε να επιδείξετε είναι βιομηχανικά δάπεδα, κακοτεχνίες, πρόχειρες παρεμβάσεις και μια Δημοτική Αγορά πεθαμένη που επηρέασε καταλυτικά όλη την υπόλοιπη δραστηριότητα του κέντρου σε μια εποχή μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης. Το όραμά σας πια είναι γνωστό και δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Ονειρευτήκατε μια Κόρινθο καφενέ, με αχανείς εκτάσεις τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό μπορούσατε να ονειρευτείτε, αυτό κάνατε. Μέχρι εκεί μπορούσατε να φτάσετε. Γι’ αυτό το 2014 έπρεπε από μόνος σας να απαλλάξετε τον τόπο από μια πολυετή παρουσία σας στην εξουσία που είχε πια εξαντλήσει τα όρια και τα αποθέματα του οράματός της.