Νέα μέτρα θα ισχύσουν για τη μετακίνηση εκτός νομού  από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Τα μέτρα αφορούν τους ανεμβολιάστους και τη μετακίνηση με αεροπλάνο, πλοίο, τραίνο και ΚΤΕΛ. Μόνο η μετακίνηση με ΙΧ είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά ,από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι και ανήλικοι 12-17 ετών θα απαγορεύεται να μετακινηθούν με αεροπλάνο, πλοίο, τραίνο και ΚΤΕΛ, αν προηγουμένως δεν έχουν εργαστηριακό rapid test 48 ωρών.

Ενώ απλό self test απαιτείται για τους ανήλικους 5-12 ετών.

Είναι πλέον γνωστό πως το κόστος για το rapid test θα είναι 10 ευρώ και η δαπάνη θα βαρύνει τους ίδιους τους πολίτες.

Υπάρχουν όμως δύο αλλαγές.

-Η πρώτη αφορά τους ανεμβολίαστους που ταξιδεύουν με τραίνο η ΚΤΕΛ, από σήμερα απαιτείται μόνο η χρήση μάσκας.

-Η δεύτερη αφορά τους ανεμβολίαστους που ταξιδεύουν με αεροπλάνο ή πλοίο, οι οποίοι από 13 Σεπτεμβρίου δεν θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν rapid test στις δημόσιες δομές και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν, αλλά θα υποχρεώνονται να πάνε σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο, όπου το κόστος, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι 10 ευρώ, με την η δαπάνη να βαρύνει τους ίδιους.

Η μετακίνηση με ΙΧ

Η  μετακίνηση εκτός νομού με ΙΧ είναι ελεύθερη από rapid test.

Παραμένουν όμως οι εξής περιορισμοί:

-Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά,  ο οδηγός και ακόμα τρία.

-Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν με το ίδιο ΙΧ μετακινούνται γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

-Περισσότερα των τεσσάρων ατόμων επιτρέπονται για γονείς με παιδιά ( εάν τα παιδιά είναι άνω των 18, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Τέλος οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν θα έχουν διάρκεια μέχρι 31 Μαρτίου 2022.