Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων καταγγέλλει ελλείψεις σε προσωπικό, τραγικές συνθήκες εργασίας και έλλειψη οργάνωσης που οδηγούν σε αναποτελεσματική λειτουργία του ΕΟΦ.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του, ο ΕΟΦ βρίσκεται για συναπτά έτη αντιμέτωπος με σειρά ζωτικών και άλυτων προβλημάτων τα οποία παρεμποδίζουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του ενώ παράλληλα δυσχεραίνουν την εκπλήρωση του πρώτιστου σκοπού του που είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και η εξασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος στον χώρο των φαρμάκων. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες στους χώρους εργασίας διαρκώς χειροτερεύουν».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Ο Σύλλογος περιγράφει με ανακοίνωσή του τα μεγαλύτερα προβλήματα που επικρατούν στον οργανισμό.

  • Η ανυπαρξία ψύξης όλο το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να καλούμαστε να εργαστούμε κατά παράβαση της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, σε θερμοκρασίες πλέον των 30° C καταφεύγοντας σε ίδια μέσα ψύξης (προσωπικοί ανεμιστήρες, κινητά air-coolers) καθιστώντας ακόμα πιο επισφαλή την κίνηση μας στους χώρους των γραφείων
  • Η βίαιη διακοπή της τηλεργασίας ως μέτρο στην αντιμετώπισή του COVID-19 χωρίς να διασφαλίζονται πραγματικά σε αρκετούς χώρους εργασίας τόσο η απαραίτητη απόστασή των τουλάχιστον 1,5m όσο και ο απαραίτητος φυσικός αερισμός των χώρων.

Επίσης, οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ προειδοποιούν ότι ακόμα δεν έχει εισακουστεί το πάγιο αίτημά τους για πλήρη και ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση της μισθολογικής εξομοίωσης των εργαζομένων στον Οργανισμό ώστε «να πάψουν να υπάρχουν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων, σε έναν Οργανισμό που έχει οικονομική αυτοδυναμία και δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως τον ενισχύει σημαντικά ετησίως. Ωστόσο, μισθολογική εξομοίωση μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί με την πρόβλεψη παροχής κινήτρου απόδοσης το οποίο «δύναται» να δοθεί σε ετήσια βάση».

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ προειδοποιούν ότι ο Οργανισμός «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ορυμαγδό των σύγχρονων προκλήσεων και να είναι παρών στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό χωρίς να ολοκληρωθεί άμεσα το Οργανόγραμμα ανάπτυξης του Οργανισμού- που παραμένει χρόνια τώρα ευχολόγιο- και χωρίς να ενισχυθεί αποκλειστικά με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό. Αντιθέτως, καλύπτει τις ανάγκες του με συμβασιούχους (Επικουρικό Προσωπικό, ΣΟΧ, Επιδοτούμενους από προγράμματα ΟΑΕΔ) με αποτέλεσμα να κρατά σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους και ο Οργανισμός να επενδύει σε εκπαιδευμένο δυναμικό που χάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Τα αιτήματα των εργαζόμενων του ΕΟΦ

Γι΄αυτό, οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ ζητάνε:

  • την άμεση και οριστική διευθέτηση του Οργανογράμματος με την αποτύπωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας που καλύπτονται από πάσης φύσεως προσωπικό
  • τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό
  • την άμεση χορήγηση του κινήτρου απόδοσης στους εργαζόμενους
  • την πλήρη μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων όπως ήδη έχει νομοθετικά διευθετηθεί για άλλους φορείς
  • τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους.  news4health.gr