Εικόνα το Ηλίου μας, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, 14:08 τοπική ώρα, από το αστεροσκοπείου Στεφανίου όπου στην δεξιά πλευρά φαίνεται μια έκλαμψη. Στη φωτογραφία πάνω από την έκλαμψη, προσθέσαμε τη Γη για να έχετε εικόνα για το μέγεθος της έκλαμψης.
Λήψη , επεξεργασία Χ. Καμπάνης

Η Ομάδα Αστρονομίας σε νέες διαδρομές!

Μετά από την αδράνεια που επέβαλε η πανδημία, δυναμική επανεκκίνηση…

 Ο Σπύρος Σβερκούνος Φυσικός, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Αστροφυσική,

συνεχίζει την προετοιμασία των νεαρών μελών της Ομάδας, που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στον ετήσιο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας & Διαστημικής.

Τακτικά βίντεο με ασκήσεις προετοιμασίας και θέματα προηγουμένων ετών θα στηρίζουν τις προσπάθειες των μαθητών, οι οποίοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις ή απορίες σε διαδικτυακές συναντήσεις.

Τις επόμενες εβδομάδες ακολουθεί αστρονομική και διαστημική επικαιρότητα με σημαντικά γεγονότα, live ουρανογραφία, διαδικτυακές συναντήσεις και ζωντανές συνδέσεις με καλεσμένους, επιστήμονες του χώρου του διαστήματος .

Καλωσορίζουμε τα νέα μέλη της ομάδας,

Γιάννο Σταυρόπουλο , Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Πολυτεχνείου Πατρών,

  Σοφία Λιαποπούλου και Αλέξη Τσετσώνη, φοιτητές του Φυσικού που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του προγράμματος.

Ιδιαίτερο όμως καλωσόρισμα, επιφυλάσσουμε για την

 Δρ. Όλγα Ε. Μαλανδράκη , Κύρια Ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.

  Είναι η πρώτη Ελληνίδα που εργάστηκε ως ερευνήτρια στην Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία (ESA) στην Ολλανδία. Από το 2014 είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τοπικού Δικτύου των Βαλκανίων, της Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας για το Διαστημικό Καιρό, που απαρτίζεται από 12 χώρες.

Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ηλίου-Γης της Ευρωπαικής Γεωφυσικής Ένωσης, μιά διάκριση που για πρώτη φορά κατέχει επιστήμονας από ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας.

Η NASA επέλεξε ως πρώτη προτεραιότητα διεθνώς τα εργαλεία πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού HESPERIA, που αναπτύχθηκαν από το ομώνυμο πρόγραμμα HORIZON 2020 που η Δρ. Μαλανδράκη έχει συντονίσει, για την προετοιμασία επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι και τον πλανήτη Άρη.

 Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας.

Με το πέρας των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δήμος Κορινθίων, θα δώσει το χώρο του Αστεροσκοπείου Στεφανίου στο κοινό και θα ανακοινωθούν επιπλέον δράσεις.

 

Επικοινωνία:                                                                                                       https://www.facebook.com/astronomiakorinthou

https://www.instagram.com/p/CYg_GX-tcRK/?utm_source=ig_web_copy_link

astronomiakorinthou@gmail.com

https://www.youtube.com/channel/UC-vxV4Ar5u3zEoZblAr7Ctg

H Ομάδα Αστρονομίας ιδρύθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου το Δεκέμβριο του 2013 στα πλαίσια του προγράμματος «Future Library» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σκοπό έχει την απλούστευση εννοιών και τη διάδοση της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των επιστημών του διαστήματος. Για την επίτευξη των στόχων αυτών διοργανώνει σε συστηματική βάση ομιλίες, επιμορφωτικές παρουσιάσεις, ουράνιες παρατηρήσεις, προγράμματα για σχολικές ομάδες, καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Μέλος της Ομάδας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την αστρονομία, ανεξαρτήτως του βάθους της σχετικής του γνώσης. Εάν επιθυμείτε να γίνετε μέλος της Ομάδας και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τις μελλοντικές μας εκδηλώσεις, μπορείτε να στείλετε τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, Email) στο astronomiakorinthou@gmail.com.                                                                                                                   Οι εκδηλώσεις της Ομάδας (εκτός ειδικών περιπτώσεων) είναι ελεύθερες και ανοιχτές σε όλο το κοινό.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Βάλια Γιαννακάκη – Πολυτεχνείο Πατρών, ερασιτέχνης αστρονόμος

Νίκος Δασκαλόπουλος – μαθηματικός, ερασιτέχνης αστρονόμος

Χάρης Καμπάνης – Ιδρυτής και τ.Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης

Φωτεινή Λύκου – Αστροφυσικός, Ινστιτούτο Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Βιέννης

Αντώνης Παπαντωνίου – Πρόεδρος Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου Κορινθίας (Αστεροσκοπείο Στεφανίου)

Ράνια Σαζακλή – μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.Α.Π., υπεύθυνη προγραμμάτων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου

Σπύρος Σβερκούνος – φυσικός, ΜΔΕ αστροφυσικής

Βασίλης Χρισταράς – μαθηματικός

Peter Van der Wal – διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Φυσικής με ειδίκευση στην Αστρονομία

ΝΕΑ ΜΕΛΗ : Δρ. Όλγα Ε. Μαλανδράκη – Σοφία Λιαποπούλου,  Φυσικό ΑΠΘ – Γιάννος Σταυρόπουλος,  Πολυτεχνείο Πατρών – Αλέξης Τσερώνης,  Φυσικό Πατρών

α Πηγάσου ή Μαρκάβ ή αραβικά Μαρκάμπ (Markab), δηλαδή «το Σαμάρι του Αλόγου», που αναφέρεται στο φτερωτό άλογο της μυθολογίας, τον Πήγασο και είναι η διαίτερη ονομασία του αστερα α (άλφα), ένα από τα 4 άστρα που σχηματίζουν το μεγάλο «Τετράπλευρο του Πηγάσου».